2021-08-31 08:34:25• hírek • Refszatmar.eu

Gyülekezeti szórványprogramok – a Hazatérés napját ünnepelték Kakszentmártonban

A Kakszentmártoni Református Egyházközség negyedik alkalommal szervezte meg a Hazatérés Napját a gyülekezetben. Tavaly a koronavírus-járvány miatti megszorítások okán ez a rendezvény elmaradt, de ebben az évben Istennek hála és támogatóink révén ezt megvalósíthattuk – írja beszámolójában Kürti Tamás lelkipásztor.

A Hazatérés-napi program egyike azon programsorozatnak, melyeket igyekeztünk a gyülekezet lehetőségeihez képest megvalósítani. Olyan programokat szerveztünk és szervezünk, melyek lehetőséget adnak a helyi és máshonnan érkező magyarságnak arra, hogy hitéleti keretek mentén betagolódjanak, részt vegyenek, élményekben gazdagodjanak, és lelkileg megerősödjenek. Igyekeztünk minél több generációt megszólítani.

A program közvetlen érintettjei a gyermek és fiatal generáció (néptáncoktatás – ez megtörtént a Hazatérés-napi program keretén belül), fiatal házasok vagy házasság előtt állók (házasság-hete témájú/mintájú előadás/ok – ez megvalósult már korábban), családosok (családi nap – ez megvalósult szintén még a nyári szezon előtt, de lesz folytatása még az év folyamán), idősek és özvegyek/egyedülállók (idősek napja – októberben), betegek.



E programsorozat közvetett érintettjei: az egész gyülekezet (egyrészt a különböző programok révén megszólított generációk által, másrészt a gyülekezetben megszervezendő Hazatérés Napja által).

A napi program Istentisztelettel kezdődött. A házigazda lelkipásztor a Jer 31,10. alapján hirdette az Isten Igéjét kiemelve azt bátorítást, miszerint életutunk sokféle irányt vehet, akár jót, akár rosszat, mint ahogyan mi is sokfélék vagyunk, de nem kell egyedül járnunk életünk útját, hiszen Isten gondviselő szeretete elkísér. Ameddig bárhol a földön, de Isten-közelben vagyunk, addig érezni fogjuk az Ő megtartó, oltalmazó gondoskodását.

Hálaadó Istentiszteletünk második felében ünnepélyes keretek között búcsúztattuk el Kürti Róbert kántorunkat, aki régóta kántorizált már a gyülekezetben. Ő a Szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceum sikeresen végzett diákja, aki felvételt nyert a Kolozsvári Zenekonzervatórium diákjai sorába. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ősztől már ott folytatja tanulmányait. De, ahogyan az igehirdetés is hirdette: bármerre is vigye élete útja, az Úr Isten megtartó szeretete elkíséri, és e gyülekezetbe mindig hazatérhet, visszajöhet.

A köszöntéseket és ajándékozást követően a gyülekezet a Legyen áldás az úton, amit ma kezdesz el… kezdetű éneket énekelte nem csak kántorunk, de minden jelenlevő bátorítására egyaránt. Ezt követően szolgálatot vállaltak a gyülekezet fiataljai, akik szavalattal és zongorajátékkal gazdagították ezt az eseményt. Mikor kijöttünk, a templom bejárata előtt csoportképpel örökítettük meg a vasárnapi alkalom szépségét és meghitt együttlétét.



Ezt követően a jelenlevők átvonultak a templom közelében található iskola-épületbe.

Közben megérkeztek a Röpike Néptánccsoport tagjai is, akik meghívott vendégekként és előadókként voltak jelen ezen az alkalmon. Kása Zsolt vezetésével a sokféle korosztályt magában foglaló mintegy 22 tagú küldöttség fellépésükkel kápráztatták el a jelenlevőket.

A néptáncbemutatót követően úgy a meghívottak, vendégek, előadók és gyülekezet helyet foglalt az iskola épületében előkészített asztalok mellett és jóízűen fogyasztották el azt az ünnepi ebédet, mely elkészítésében részt vállaltak a gyülekezet nőszövetségi tagok, presbiterek, fiatalok és idősebbek egyaránt. A terem elrendezésében is ők vállaltak szerepet.

Az ebédet követően meghívott táncosaink táncházat tartottak a jelenlevők számára, ami azt jelentette, hogy kicsik és nagyok, férfiak és asszonyok egyaránt bekapcsolódhattak a zenés, táncos, játékos mozgásba.

A napi program késő délután zárult.



Azt reméljük, hogy olyan impulzusokban gazdagodtak a résztvevők, melyek hozzásegítették őket ahhoz, hogy a közösség megtartó erejében bízva hittel tekintsenek előre.

Jelen programunk támogatói az RMDSZ és Communitas Alapítvány, akiknek támogatása által valósulhatott meg a Hazatérés-Napi együttlét ebben a formában. Köszönjük támogatásukat és azt a szolgálatot, amellyel igyekeznek közösségeink programjait támogatni a nemzeti megmaradás, kulturális fejlődés és lelki gyarapodás jegyében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: